Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Dario Smoljanović: Na krilima Zmajčeka Pozojčeka

Jednog jutra na moja vrata je pokucao nepoznati gost. Bio je to Zmajček Pozojček. Rekao mi je da bi htio obići moje selo i da bi volio da idem s njim. Zanima ga kako selo danas izgleda, što se promijenilo, kako ljudi žive i ima li još djece osim mene. Rekao je da nije vidio djecu kad je dolazio. Ako me zanima ispričat će mi kako je nastalo selo Veliki Poganac. Pristao sam.

Uhvatio sam se za njegova krila i poletjeli smo. Pričao mi je da se u proljeće 1598. god. ovdje doselilo 500 Vlaha za koje je kapetan Laibacher molio dozvolu za podizanje kaštela. To stanovništvo Turci su doveli na svoju granicu da služe kao graničari. Sam Zmajček Pozojček prerušio se u jednog graničara i došao braniti granicu od habsburške vojske. Spasio je mnoge živote. Na krilima je preveo ranjenike na siguran teritorij. Moje selo Veliki Poganac dobilo je ime 1610.god. po ugarskom vlastelinu Poganyu  čije je to bilo zemljište. Sam Zmajček Pozojček bio je njegov savjetnik koji mu je predložio to ime. Vlastelin je uvijek slušao njegove savjete. Pitao sam ga zašto je uopće došao. Rekao mi je da je morao vidjeti selo u kojem je proživio najuzbudljivije trenutke u svom životu.

Od kad se pojavio taj koronavirus zabrinuo se i došao vidjeti trebaju li stanovnici njegovu pomoć, kao davnih godina. Zaželio sam od njega da opet počne škola. Na odlasku mi je rekao da će pokušati. Znate što se dogodilo? Za nekoliko dana opet smo krenuli u školu. Nije mi lagao! Hvala ti Zmajček Pozojček! Ti si moj heroj!

Dario Smoljanović, PŠ Veliki Poganac
Mentorica: Marina Levak

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori