Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka

Tamara Škrlec: Nikolin pomagač Zmajček Pozojček

Ja sam Tamara i danas ću vam ispričati kako sam upoznala svoj zavičaj zahvaljujući Zmajčeku Pozojčeku. Moj dom je u selu Duga Rijeka, u ulici Nikolin Jarak. Selo je okruženo prostranim šumama , poljima i voćnjacima.

Jednog dana šetala sam puteljkom kroz rodna polja. Odjednom sam čula neku neobičnu pjesmu. Pomislila sam da je to netko koga poznajem, pa sam otišla u šumu da vidim tko je. Možda netko treba pomoć? Polako sam koračala u šumu i ostala zaprepaštena kad sam vidjela tko pjeva. Veliki  crveni zmaj brao je cvijeće i veselo pjevao. Uplašila sam se i počela hodati unatrag, okrenula se i počela brzo trčati da pobjegnem. Zmaj me čuo i počeo je letjeti za mnom. Prestigao me i sletio baš ispred mene. Od straha sam počela vrištati. Zmaj mi se nasmiješio te sam prestala vrištati. Rekao je da se zove Zmajček Pozojček i da mi neće ništa. Rekao je da živi u šumi ispod zemlje i da ima obitelj. Izašao je na površinu ubrati malo šumskog cvijeća. Ja sam mu rekla svoje ime i zajedno smo krenuli u šetnju. Pitao me znam li kako je nastalo ime moje ulice Nikolin Jarak. Nisam znala pa mi je rekao da će mi ispričati.

Pričao mi je o jednom starom čovjeku koji je tu živio i zvao se Nikola. Nikola je imao svoju lugarnicu i uvijek je svima nesebično pomagao. Uvijek je našao vremena za druge i nije ništa tražio za uzvrat. Imao je i jednog neobičnog pomagača, ali nitko ga nikad nije vidio. Zmajček Pozojček otkrio mi je tajnu da je on bio Nikolin pomagač. Zmajček Pozojček obilazio je okolne šume i uvijek mu pomogao u rušenju stabala, piljenju drva, hranjenju šumskih životinja zimi, plašenju lovokradica, nošenju teških predmeta i u mnogo čemu drugom. Njemu u čast nazvali su ulicu Nikolin Jarak. Kad smo došli na kraj šume pozdravila sam se sa Zmajčekom Pozojčekom i zahvalila mu na zanimljivoj priči i druženju.

Kasnije toga dana pitala sam svoga djeda Slaveka kako je naše selo dobilo ime. Djed Slavek pričao mi je kako je on poznavao jednog Nikolu i da je bio jako dobar. Spomenuo je da je Nikola imao neobičnog pomagača, ali nitko ga nikad nije vidio. Rekla sam mu da sam upoznala Nikolinog pomagača Zmajčeka Pozojčeka. Djed se nasmijao i rekao mi: „Ti si moj mali Zmajček Pozojček!“

Tamara Škrlec, PŠ Veliki Poganac
Mentorica: Marina Levak

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori