Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Ema Suhor: Glista i roda

Jednom davno živjele su glista i roda. Glista je bila malena, ali snalažljiva, a roda je bila velika i svadljiva. Glista je živjela u jednoj rupici pored vrta, a roda na jednom otoku. Glista je proizvodila humus brže nego što gazela pretrči 10 metara. Roda je bila prvakinja u prenošenju vode, zato što je imala dubok kljun kao bačva. Roda i glista svakog bi se dana nalazile pored jednog vrta te bi roda donosila vodu glisti u rupicu, a glista bi pravila humus kako bi roda mogla uzimati hranu iz vrta.

Jednog dana glista se nije pojavila na dogovorenom mjestu da joj roda donese vode. Roda se brzo naljutila i odlučila se osvetiti glisti. Glista nije bila kod kuće jer je bila otišla tražiti hranu da bi napravila rodi humus. Ali rodu to nije bilo briga.

Odlučila je zatrpati glistinu kućicu zemljom. Nakon par sati glista se vratila kući i saznala da joj je kućica zatrpana. Tužna i razočarana otišla je tražiti novi dom. Nedaleko od vrta glista je pronašla jednu rupu. Prišla joj je i u njoj ugledala krticu. Krtica je znala da nešto nije u redu zbog glistinog izraza lica. Pozvala je glistu da s njom živi. Glista je oduševljeno prihvatila ponudu. Bila je jako zahvalna i odlučila je pomagati krtici. Proizvodila joj je humus. Zajedno su živjele dugo i sretno.

Pravog prijatelja pronalaziš u nevolji!  

Ema Suhor, 4.c

OŠ Petra Kanavelića, Korčula

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori