Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!

Lorena Švajda: Klokanice i njihovi problemi

Na kontinentu izoliranom od svega, živjela je klokanica sa svoje tri kćeri i mužem klokanom. Roditeljima nije bilo nimalo lako s njihovim kćerima, s tri blizanke, tri tinejdžerice koje su nedavno ušle u pubertet. Od svih problema koje donosi pubertet, možda najizraženiji je bio suprotstavljanje autoritetu. Kao i većina tinejdžera, tri sestre klokanice nisu voljele kada bi im roditelji naređivali i instinktivno ih nisu slušale.

Njihove sobe su bile uobičajeno tinejdžerski neuredne. Jedne večeri su im trebale doći prijateljice pa su ih odlučile detaljno počistiti. Pripremile su usisavač, maramice za brisanje prašine i listu dobre glazbe kako bi im brže prošlo vrijeme. Bile su odlično raspoložene i vjerovale su da će mama biti ugodno iznenađena kada dođe s posla, ali pojavila se ranije nego što su mislile. Ušla je u njihove sobe i viknula: „Kakav je ovo nered?! Odmah pospremajte sobe! Zar ste zaboravile da vam večeras dolaze prijateljice?!“ Jedna od klokanica odgovorila joj je pomalo ljutitim glasom: „Mama, ali taman smo krenule. Uostalom, već smo ti rekle da više nemamo deset godina da nam se moraju napominjati takve stvari!“

„U redu, neću vas više ni na što podsjećati, brinite same o svojim obvezama“ odgovorila je mama nadajući se da će njezine kćeri promijeniti mišljenje. „Kako god, samo nas pusti na miru.“ Mami klokanici nije baš bilo drago što je dobila takav odgovor.

Sestre klokanice su ponovno legle u svoje krevete i slušale glazbu. Iako nisu imale volje ni za što, ipak su odlučile pospremiti svoje sobe kako se ne bi sramotile pred svojim prijateljicama. No, spremale su ju vrlo sporo i vidjelo se da im uopće nije do spremanja.

Pouka: „Roditelji, pokažite malo više povjerenja u svoju djecu. Ona su dovoljno zrela da znaju postupiti ispravno.“

Lorena Švajda, 8. r.

OŠ Stjepana Radića, Čaglin

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori