Da imam supermoć ova bi promjena morala doć’

Lana Šujster: Nadljudska supermoć

Želja za posjedovanjem supermoći pojavila se u trenutku igre s prijateljicom koja je bila nesretna jer ne uspijeva u novoj igrici. Tom prilikom u meni se probudila želja da posjedujem moć pomaganja drugima. Nije mi bilo lijepo gledati tužnu prijateljicu i loše sam se osjećala jer joj nisam mogla pomoći. Voljela bih imati supermoć i na taj način pomagati svima kojima je pomoć potrebna.

Da krenem od najmlađih, mojih vršnjaka. Djeci bez obitelji učinila bih ljepša djetinjstva, pružila bih im dom, obiteljsku toplinu i darivala ih ljubavlju i pažnjom koju zaslužuje svako dijete. Onima s lošijim ocjenama i problemima u učenju pokazala bih kako pravilno učiti i poticala ih kako razviti vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Odraslima bez smještaja i hrane omogućila bih da rade i za svoj rad dobiju plaću. Osobama koje zbog bolesti ne mogu raditi i brinuti o sebi pronašla bih smještaj i život u zajednici koja ih razumije i omogućava zadovoljavanje potreba svakog ljudskog bića. Prema osobama koje su drugačije, zbog svojih fizičkih ili psihičkih osobina, poticala bih osjećaj jednake vrijednosti, tolerancije i uključivala ih u sve aktivnosti. Na cijelom svijetu uklonila bih sve oružje, spriječila nasilje i ratove među narodima. Novac i bogatstvo ljudi koji njime raspolažu u velikim količinama podijelila bih gladnima u Africi. Osim pomaganja čovjeku, moja supermoć bi mi trebala i za pomoć životinjama. Spriječila bih svako mučenje, zanemarivanje i nehumano postupanje prema životinjama. Svakog čovjeka uvjerila bih da je životinja biće s  potrebama i pravima te da čovjek ima obveze prema svojim ljubimcima koje mora ozbiljno izvršavati. Ubijanje životinja radi prodaje njihovih organa, kože i krzna zauvijek bi nestalo. Svojim supremoćima zaustavila bih zagađivanje okoliša, uništavanje biljaka i šuma.

Na kraju, od djelovanja supermoći ne bih izuzela ni sebe, odnosno svoje ponašanje i postupke koji ponekad nisu dobri. Te bih supermoći usmjerila na poboljšanje ponašanja prema roditeljima i mlađoj sestri.

Svjesna da je za ostvarenje svega navedenog potrebna nadljudska moć koju nikad neću moći ostvariti, zadovoljna sam što sam barem uspjela razmisliti o navedenom i zamisliti se u ulozi pomagačice i spasiteljice.

Možemo zaključiti da je za opstanak živih bića potrebna neživa priroda i da je zbog njihove povezanosti potrebno pomagati i čuvati živom i neživom svijetu oko sebe.

 

Lana Šujster, 5.b

OŠ Mihaela Šiloboda, Sveti Martin pod Okićem

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori