Kontinent ili more, u čemu različite su zore?

Nika Kucarov: Moje ljetno putovanje

Ovogodišnje ljetne praznike moja obitelj i ja proveli smo putujući otokom Krkom kamo smo se, nakon završetka nastavne godine, zaputili početkom srpnja. Putem do odredišta, imali smo još nekoliko stanica.

Kratak posjet Karlovcu

Najprije smo svratili do Karlovca – prekrasnog grada s četiri rijeke. Karlovac je grad cvijeća, parkova, rijeka i bogate povijesti. Ljeti je pun zelenila i odvijaju se različite kazališne predstave, folklorni plesovi i glazbeni festivali. Posjetili smo Stari grad Dubovac, najbolje sačuvani domaći spomenik feudalnog graditeljstva. Samim izgledom i lokacijom na kojoj se nalazi, podsjetio me na utvrdu Medvedgrad koja se nalazi u mome kraju. Nalazi se na vrhu brda iznad rijeke Kupe te sam s njega vidjela gotovo cijeli Karlovac. Zatim smo se prošetali šetnicom uz rijeku Koranu i pritom vidjeli mnoštvo labuda i ljudi koji uživaju u ljepoti koji karlovački krajolik pruža. Šetajući se središtem Karlovca, primijetila sam da se arhitektura ne razlikuje znatno od arhitekture u Zagrebu. Stil gradnje je sličan, ali bih rekla da je način života ipak malo drugačiji. Karlovac je znatno manji grad od Zagreba pa mi se čini da su način života i ritam u Karlovcu smireniji, a ne toliko užurban kao u Zagrebu. Voljela bih da u mome kraju ima više mjesta u prirodi koja mogu posjetiti. Kroz Karlovac prolaze četiri rijeke, lijepe svaka na svoj način. Uz njih se može šetati i pružaju prekrasne prizore tijekom cijele godine. Naravno, u mome se kraju nalazi Park prirode Medvednica, perivoj Maksimir, rijeka Sava, Jarun, Bundek, a u okolici Zagreba također se nalaze zanimljiva mjesta za posjetiti, no ipak mi se više sviđa karlovački krajolik. Nakon razgledavanja Karlovca, krenuli smo na sljedeću stanicu. Svakako bih se voljela vratiti u Karlovac za vrijeme ostalih godišnjih doba, posebice zime.

Prolazak kroz Ogulin

Sljedeća stanica bio je Ogulin. Nalazi se između Gorskog kotara i Like te jugozapadno od Karlovca. Prije nekoliko godina, dok sam bila u osnovnoj školi, posjetila sam Ogulin, ali u jesen, stoga sam se radovala njegovom ljetnom izdanju. Ljeti sve je puno zelenila i izgleda bajkovito. Najpoznatija stanovnica toga kraja je Ivana Brlić-Mažuranić. Po njezinim „Pričama iz davnine“  Ogulin se često naziva i zavičajem bajki. Jedna od znamenitosti koju smo vidjeli je Frankopanski kaštel, smješten u samome središtu grada. Nedaleko od njega nalazi se Đulin ponor, a iznad grada planina Klek.

 Glavno odredište, otok Krk

Na otoku Krku zadržali smo se nešto manje od mjesec dana. Posjetili smo brojne gradove i mjesta te vidjeli kulturne i povijesne znamenitosti. Najprije smo posjetili grad Krk, glavno naselje na otoku. Tijekom cijele svoje povijesti, grad Krk očuvao je ulogu otočnog središta. Oko stare gradske jezgre sa svih strana nastaju nove ulice, kuće i parkirališta koja se nastoje uklopiti u okoliš. Dok smo bili u gradu Krku, šetali smo starom gradskom jezgrom, posjetili neke znamenitosti, kušali hranu i  plaže. Posjetili smo Frankopanski kaštel, jedan od najvećih povijesnih svjedočanstva naseljenosti Krka. Može se razgledati šetajući  po zidinama, obilazeći katove kula i promatrajući njegovu unutrašnjost. Sviđa mi se arhitektura grada. Podsjeća me na arhitekturu u Veneciji i nekih dijelova Italije, što nije neobično jer je otok, tijekom povijesti, bio pod Rimljanima i Mlečanima. Ritam grada je smireniji, stanovnici većinom žive od turizma ili poljoprivrede, posebice proizvodnje maslina koje dominiraju cijelim otokom. Hrana se, također, znatno razlikuje od one u mome kraju. Na jelovniku prevladavaju kvarnerska riba, škampi i ostali morski plodovi, krčki pršut i sir te ručno rađena tjestenina – šurlice. Isprobali smo tortu krčku kneginju, vrlo poznat desert na otoku Krku.

Za vrijeme svoga boravka, posjetili smo otočić Košljun. Nalazi se u zaljevu ispred manjeg grada Punata. Tamo se nalazi franjevački samostan i muzej u kojem se mogu vidjeti koje su sve biljne i životinjske vrste živjele i još uvijek žive na tom području, primjeri krčke nošnje, različiti primjerci posuda iz prošlosti, stare novčanice i kovanice te još mnogočega. Samostan i muzej okruženi su zelenilom, a pri dolasku na otok, odmah se mogu uočiti masline. Nakon tri tjedna provedenih u Krku, uputili smo se prema Vrbniku. Vrbnik se nalazi na pedeset metara nadmorske visine, na hridi što uranja u more. Stanovnici toga grada uglavnom su se bavili poljoprivredom, pomorstvom i ribarstvom, a danas ponajviše turizmom. U Vrbniku sam osjetila poveznicu čovjeka i prirode jer se u njemu živi od plodova zemlje, odnosno vinove loze. Nepregledne vinograde i krške pašnjake vidjeli smo putujući prema gradu. Primijetila sam da su ulice u Vrbniku vrlo uske te da su popločane kamenom, a ne betonom kao u Zagrebu, što mi se sviđa. Kuće su od kamena, ukrašene cvijećem, na svakom uglu se nalaze se ljubazni, veseli ljudi. Posjetili smo jednu od najužih ulica na svijetu koja se nalazi upravo u Vrbniku, Klančić. Na kraju našeg putovanja posjetili smo crkvu svete Lucije u Jurandvoru pokraj Baške. Jurandvor je najpoznatiji kao mjesto gdje je pronađena Baščanska ploča, najvažniji i jedan od najstarijih hrvatskih spomenika pisan glagoljicom. Ona se danas čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a u crkvi svete Lucije imali smo priliku vidjeti njezinu repliku. Najprije smo pogledali dokumentarni film o samoj Ploči i crkvi, a zatim je i obišli.

Prilikom povratka u Zagreb, razmišljajući o svom putovanju, o svemu što sam vidjela i doživjela, zaista sam impresionirana ljepotama Kvarnera, općenito Primorja, ali ipak moj kraj mi je, iako je to možda subjektivno, draži. Zagreb ima lijepih mjesta u prirodi iako bih voljela da ih ima i više. Ima i dobar geografski položaj pa su u blizini mnogi europski gradovi poput Ljubljane, Beča i Budimpešte. Bez obzira na doba godine, u Zagrebu se odvijaju razni prestižni glazbeni festivali, sadržajne kulturne manifestacije i izložbe te sajmovi, a u primorskim krajevima takve događaje najčešće viđamo ljeti. Jedno od poznatijih događanja je zagrebački Advent. Također, Zagreb ima puno muzeja, umjetničkih galerija, kazališta, raznih društvenih događanja i veliku gastronomsku ponudu.

Nika Kucarov, 15 godina

Zagreb

 

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori