Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Dora Kuzmanović: Ruža i princ

Mali princ dolazi iz kraljevske obitelji. Mama i tata su kraljica i kralj. Njemu to nije puno značilo. Imao je i mlađu sestricu koju je jako volio. Ona je bila pomalo razmažena i imala je puno samopouzdanja, a Mali princ je bio nešto skroz suprotno od toga. Bio je znatiželjan, drag i sladak dječak kojeg nimalo nije zanimalo to što će u budućnosti biti kralj. To čak nije htio i nije se previše zamarao s tim.

Kao i svako jutro, Mali princ se probudio u velikom, predivnom, kraljevskom dvorcu, na planetu Zemlji. Spavaća soba mu je izgledala kao ogromni stan, ali njemu to ništa nije značilo. Jedino mu je bilo bitno da su on i njegova obitelj na okupu te da su svi dobro. Prinčeva sestra zvala se Sofija, ona je za sebe mislila da je najljepša i da joj nitko ne može ništa. Mali princ bi je svaku večer prije spavanja došao ušuškati i pozdraviti za laku noć. To je radio otkad se ona rodila. Roditelji su ih promatrali sa suzama u očima, bili su presretni što im se djeca divno slažu skupa. Mali princ nije bio tipičan princ, kada mu je tata rekao da će mu pustiti prijestolje kada on već bude prestar da se nosi s tim, Mali princ mu je odvratio da ga to ne zanima i da će krunu prepustiti svojoj mladoj sestrici Sofiji, koja je imala pravi karakter za to. Jednog dana kralj i kraljica otišli su su posjetiti ostale planete koji postoje. Uzeli su prinčevu sestru sa sobom, a na Malom princu je bilo da čuva Kraljevstvo dok ih nema. Prošlo je bilo već nekoliko mjeseci, nikako da se vrate. Princ nije volio biti kralj pa mu nije bilo baš lijepo, a pogotovo zato što je bio sam. Osjećao se napušteno i usamljeno, dok se jednog dana nije vratila kočija s kojom su otišli na put. Mali princ je sav sretan potrčao prema vratima, ali tamo nije bilo nikoga. Kočija je bila prazna, a vozač je princu rekao da mu je obitelj nestala i da je nisu mogli naći. Mali princ je sa suzama u očima pomislio na svoju sestricu, koja je možda negdje sama u mraku i to nije mogao dopustiti pa je krenuo u potragu. Prošao je sve planete, baš sve. Nigdje nije našao nijednog člana svoje obitelji. Bio je jako tužan što ih više neće vidjeti.

Nakon nekog vremena je naišao na planet gdje ga je nešto privuklo, bila je to ruža. Lijepa, crvena ruža sa četiri trna na sebi. Ona ga je podsjećala na njegovu sestricu. Odlučio je na tom planetu ostati i brinuti se o ruži. Obećao joj je da joj neće dopustiti da uvene i nikada nije.

(Inspirirano djelom: Mali princ)

Dora Kuzmanović

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori