Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Mevludin Nesimi: Annin princ

Anne Frank sjedila je skupljena u kutu malog tavana a suze su joj tekle niz lice. Već se mjesecima skrivala s obitelji i još s nekoliko ljudi, a stres i strah postajali su sve gori i gori.

Odjednom je čula tihi zvuk kucanja na prozoru. Pogledala je iznad, iznenađena i ugledala malu figuru kako sjedi na prozorskoj klupici. Bio je to Mali princ. „Pozdrav Anne”, tiho je rekao. „Došao sam ti pomoći”.

Annine su se oči raširile od iznenađenja. Kako bi joj ovaj maleni dječak uopće mogao pomoći u ovoj teškoj situaciji? Rekao je Anni da priđe bliže i šapnuo joj u uho: „Zatvori oči i zamisli prekrasan cvijet”, rekao je. „Onaj cvijet koji je simbol nade i snage”. Anne je učinila kako joj je rekao i zatvorila oči. U mislima je vidjela prekrasnu ružu koja je predivno cvjetala usred mračnog krajolika. „Sada zamisli sebe kao taj cvijet”, nastavi Mali princ „Osjeti njegovu snagu”. Anne je duboko udahnula i pokušala se usredotočiti na sliku ruže. Dok je to činila, osjetila je kako se kroz njeno tijelo širi smirenost.

Počela je osjećati novi osjećaj nade i hrabrosti. Mali princ joj se ohrabrujuće nasmiješio. „Jača si nego što misliš, Anne”, rekao je. “I riješit ćeš ovo.”. S tim je riječima nestao brže nego što je došao, ostavljajući Anne s više nade i hrabrosti nego što je bila mjesecima.

Sljedećih dana Anne je nastavila razmišljati o riječima Malog princa. Crpila je snagu zamišljenog cvijeta i postigla hrabrosti suočiti se sa svakim danom kako dolazi. Na kraju su Anne i njezina obitelj otkriveni i poslani u koncentracijski logor. Ali čak i u najmračnijim trenutcima svog života, Anne je sačuvala sjećanje na Malog princa i nadu koju joj je dao.

Mevludin Nesimi

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori