Radovi mladih pera

Veronika Košeto: Tuča u kafiću

Martin se zaljubio u svoju prijateljicu Veroniku. Oni se nakon godinu dana vide, baš na Veronikin petnaesti rođendan. Primijetio je da nije ista kao prije. Ona je odustala od škole, violine, puši marihuanu i druži se s lošim društvom. Martin je saznao da je takva jer joj je tata završio u zatvoru, a njena mama se ne brine o njoj.

Martin i Veronika pokreću istragu zašto je Veronikin otac, Šimun Ivanić u zatvoru. Otišli su potražiti pomoć kod Vladimira Smetljarevića tj. istražnog suca, a on im nije htio pomoći. Budući da im on nije bio od koristi, pitali su njegovog sina Bobu. On se družio s Veronikom u lošem društvu pa su lako dobili optužnicu od njega. U optužnici je pisalo da kada je Šimun radio kao predstojnik Geološkog instituta koji se bavio snimanjem područja Male Pisanice, snimio vojna postrojenja u Maloj Pisanici i predao nepoznatoj osobi. Još je pisalo da Miško Lužan koji je i optužio zločin ubrzo i umro. Doznali su da Jakov Vitosek koji je zamijenio Šimuna na poziciji Geološkog instituta je davao lažne podatke o količini nafte u Maloj Pisanici.

Malo kasnije, također su saznali da je upravo to razlog zašto je Veronikin otac odlučio snimiti vojna postrojenja, iako je znao da je to strogo zabranjen zakon. Ubrzo je došao i Brend Tellemann iz Švicarske koji u svakom slučaju želi prodati svoje alate za rad i izvlačenje nafte. Brend bez problema može ucijeniti bilo koga tko bi mu mogao pomoći u prodaji i da ima veću zaradu. Veronika i Martin su otišli u kafić „Zlatni kavež” čiji je vlasnik bio Kameni, koji se posvađao s Miškom Lužanom, ali prije nego što je pronađen mrtvim. S druge strane, nitko nikad nije dokazao da bi čak i on mogao biti kriv što je mrtva. Veronika i Martin su pokušali nešto saznati od Kamenog. On se uzrujao i nije htio ništa reći.

Njima je to bilo jako čudno i Kameni i Martin su se potukli. Martin je već imao puno masnica i modrica, ali je toliko volio Veroniku da nije htio odustati. Veronika se zabrinula za njega i krenula  mu je pomoći, ali Kameni ju je dignuo i bacio u zid kafića.

Bili su toliko pretučeni da ih je jedna gospođa iz kafića odvezla do bolnice. Martinu su u bolnicu rekli da je slomio nogu i da mora ostati u bolnici. On je silno htio pomoći Veroniki, ali jednostavno nije mogao nastaviti s istragom. Veronika je danima plakala zatvorena u svojoj sobi zbog Martina, a pogotovo zbog svog oca jer je znala da sjedi nedužan u zatvoru koji joj  je jedini mogao vratiti osmijeh na lice.

(Prema djelu: Balkanska mafija)

Veronika Košeto

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori