Radionice

FOTOnska izRADIONICA ŠAtLA, oSMIJEHA, AmFOR(IZM)A, cItRONIJE i “skore muhe”

Povodom budućeg zajedničkog projekta i natječaja,  Dražen Jergović, dopredsjednik Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) i  Gorkić Taradi, predsjednik udruge Mlada pera osmislili su i proveli radionicu predstavljanja i sastavljanja kratkih humorističniih vrsta poput aforizma, epigrama, premetaljki, rebusa, umetaljki i sl.

27. listopada 2023. u 8. r. na satu Hrvatskoga jezika OŠ Gornji Mihaljevec održana je radionica kratkih humorističnih vrsta kojima se bave UHAH i udruga Mlada pera.

“Krenuli smo s edukativno-kreativnim radionicama pisanja i čitanja kraćih humorističko-satiričkih oblika po školama koji se u kurikulumima svih uzrasta gotovo i ne spominju. UHAH u suradnji s Udrugom Mlada pera radi potreban zaokret i u tom smjeru – približiti mladima humor i satiru kroz igre riječima, obrazovati ih, jačati vedar duh u socijalnom kontaktu s drugima, potaknuti ih na razmišljanje i kreativnost od najranije dobi.
Kad već to ne uspijeva učiniti (ili izbjegava) struka, onda im jedan konobar i jedan inženjer elektrotehnike nastoje pokazati kako bi to trebalo u praksi”, rekao je Dražen Jergović. Na radionici je predstavio i humorističko – satirički časopis Uh!Aha. Pozvao je na suradnju, ali i najavio rad s kratkim vrstama koje u ljudima izazivaju smijeh.

Posebno zanimljive bile su premetaljke i umetaljke od imena i prezimena poznatih osoba. Učenici su osmislili nekoliko zabavnih aforizama te su se od srca nasmijali nekim mislima koje su im se vrzmale po glavi, a izrečene naglas izazvale ugodu. Bit radionice tako je pogođena u sridu“, napisala je u svom osvrtu za eMeđimurje profesorica Lidija Novak Levatić.

Učenici su se okušali u pisanju aforizama i epigrama kao i anagrama, a evo nekih koji su osmislili:

Za biti treba se truditi.   Andrea Posel, 8. r.

Zaljuljat ću se u starost, falit će mi mladost.   Andrea Posel, 8. r.

Starenje uz ljuljačku je vraćanje u mladost.    Lea Petković, 8. r.

Radije se ljuljaj sad kad si mlad nego kad si satrt i star.   Matija Klemenčić, 8. r.

Bolje kasnije, nego nikad.  Karla Jambrović, 8. r.

Ljuljačka stari kada je i mlada.    Domagoj Heric, 8.r.

Zašto plákat kada možeš biti plàkat?       Dina Drakulić, 8.r.

Zašto plakat kad možeš biti dlakav?  Ana Joos, 8. r.

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori