Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Ana Kuhar: Ex Yu

Stalno ista pitanja.
-„Što slušaš?“
-„Koju muziku voliš?“
Moj odgovor je uvijek i zauvijek će biti: Ex Yu. Mnogi vjerojatno ni ne znaju što je to, pa da pojasnim.
Ex Yu je sva glazba, sve pjesme izvođača za vrijeme prijašnje države Jugoslavije. Crvena jabuka, Plavi orkestar, Bijelo dugme, Bajaga, Indexi, Kemal Monteno, Novi fosili, Magazin, Grupa Zana, Haustor, Film, to su lica, to su ljudi koji su izazivali osmjehe na licima naših roditelja, uz njih su naši roditelji odrasli, s njima su proveli svoje djetinjstvo. Ne smijemo dopustiti da ostanu zaboravljeni, da budu samo povijest, samo neki ljudi.
Prvi put kad sam se susrela s Ex Yu – om, bila je to Crvena jabuka, meni najdraži od svih sastava. o njima sam pisala u jednom osvrtu, ali sada želim ispričati kako je sve počelo. Bilo je to godine 2018. Putovala sam baki u Međimurje, u Hlapičinu. Stali smo na Žabici u Rijeci, bila je pauza. Ja i mama ostale smo u busu. Šofer je upalio radio, a u tom trenutku začula sam je, prvu pjesmu Crvene jabuke koju sam ikad čula, od te pjesme sve je počelo. Bila je to Tugo nesrećo.
Dok sam bila manja slušala sam sve i svašta, pravi glazbeni kaos. Od narodnjaka do One Directiona koji su bili moja „jedina i najveća ljubav“ i bez kojih nisam mogla živjeti. E, pa kako su se stvari mijenjale, u glavnom fokusu na Balkanu danas postali su Jala Brat i Buba Corelli.
Nemam ja ništa protiv svega toga što sam nekad slušala, ali sada mislim da je to bila samo neka faza, nešto što morate proći da biste došli do onoga što vas zapravo zanima, nešto što u vama budi posebne osjećaje. Za mene je to Ex Yu, to su pjesme s kojima se mogu poistovjetiti i čije su riječi urezane negdje u meni. Ex Yu sam „pronašla“ sasvim slučajno, to je „ono nešto“ što će obilježiti moje djetinjstvo.
Za kraj samo želim reći: Živi život kao tvoji roditelji nekad! Osjećaj sreću, osjećaj da živiš jer to je Ex Yu!

Ana Kuhar, Pula

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori