Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Lana Tevšić: Božićna čarolija

Bila je jednom jedna djevojčica koja se zvala Lana. Ona je jako voljela Božić. Već je u veljači odlučila što će kupiti svojoj obitelji. Svake godine, a pogotovo u božićno vrijeme njoj bi se dogodilo nešto lijepo. Prošlog Božića dobila je brata i to joj je bio najbolji Božić ikada.

Počele su se paliti adventske svijeće. Jedna po jedna. Lana je bila sretna, ali opet u isto vrijeme nekako i razočarana. Uskoro će Božić, a njoj se ništa lijepo i neobično još nije dogodilo. Dani su prolazili. Badnjak je došao brzinom munje. Kitili su bor. Lana je odlučila da će ovaj put ona i njen brat staviti zvijezdu na vrh bora. Uzela je zvijezdu i podigla brata. U tom trenutku čula je pjesmu s ulaznih vrata: Dobraaaa večer, mi kucamo, Badnje veče čestitamo…

Brzo su otišli do vrata. Počastili su kolendare i vratili se staviti zvijezdu na bor. U tom trenutku Je Lani zazvonio mobitel. To je bila njena baka, jedina baka koju ima. Drugu baku, kao ni djeda, nikad nije upoznala. Zbog toga je bila tužna za Božić jer su baka i djed nestali baš na taj dan prije 25 godina. Nakon razgovora s bakom, Lanu su pozvali i njezini prijatelji da im se pridruži u kolendavanju. Pristala je i brzo se spremila. Na stepenicama je srela susjedu koja je pozvala nju i njenu obitelj na kekse i čaj. Pozvala je roditelje i prenijela im poruku, a ona je otišla kolendavati. Kad se vratila kući, na stolu je dočekala večera. Obitelj je sjela za stol, jeli su i razgovarali. Nakon večere su pogledali obiteljski film i otišli spavati. Lanu je nešto probudilo. To je bio njezin brat Vid. Ulovila ga je kako jede maminu pitu. Na stolu je ugledala zvijezdu koja još uvijek nije bila na boru. Podigla je Vida i zajedno su stavili zvijezdu. U trenutku kada je zvijezda stala na vrh bora, Lana i Vid su se teleportirali u kuću Djeda i Bake Mraz. Baku Mraz je Lana odmah prepoznala, ali ne po crtićima nego po staroj obiteljskoj fotografiji svoje izgubljene bake. I Baka Mraz je odmah prepoznala svoju unuku i unuka. Svi su se grlili i ljubili. Baka i djed su im pokazali kako se pakiraju pokloni. Zajedno su krenuli na posao. Djed je krenuo dijeliti poklone svoj djeci na svijetu.  Lana i Vid su se pridružili djedu. Uživali su, a na kraju su i oni dobili poklon. Dobili su božićne kape, ali ne obične. Kada ih stave na glavu i zatresu pumpulinom, stvorit će se u kući Bake i Djeda Mraza. Također, istim potezom se mogu i vratiti kući.

Vrijeme s bakom i djedom je jako brzo prošlo i već je stiglo rano jutro. Lana i Vid su zatresli svojim kapama i vratili se svojoj kući. Lana i Vid su uživali u Božiću i svaki Badnji dan su posjećivali baku i djeda uz pomoć svojih posebnih kapa.

Lana Tevšić, Župa dubrovačka

 

 

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori