Radovi mladih pera

Filip Kitanović: Utjecaj videoigara na čovjekovo zdravlje

Videoigre, pojam koji je danas neizostavan.
Ušle su u život modernog čovjeka, ništa ne pitajući, jednostavno su tu. One su u gradovima, zgradama, selima, kućama, a i ja sam ih nekoliko gostoljubivo ugostio. Da je tu sve stalo, ja ne bih pisao ovaj članak i svijet bi bio
bezbrižniji za jedan problem. No, ja ga ipak pišem, što znači da problem postoji.

A, kada je taj problem uopće nastao?
E, pa onog trenutka kada je gost postao domaćin.
Videoigre su osvojile svijet. A svaki osvajač treba svoje podanike, zar ne? E, a ti podanici smo mi. Objektivno govoreći većina dečkiju i nešto manji broj cura danas igra ovu ili onu videoigru. I u tome samome nema ničega loše, dopustite mi da objasnim. Naši djedovi i bake su davno provodili vrijeme s prijateljima kopajući, naši roditelji trčeći za loptom ili igrajući gumi-gumi, a mi igrajući videoigre i tu stvarno nema ništa loše. No, gdje je onda kvaka?
Kvaka je u posljedicama.
Kopajući možete se umoriti i uprljati, okupate se i odmorite, i opet će sve biti u najboljem redu. Trčeći za loptom ili igrajući gumi-gumi u najgorem slučaju možete pasti, polomiti kosti ili se teže porezati. Bez brige, par dobrih šavova i par mjeseci provedenih u gipsu i opet ste onaj dobri stari. To su sve kratkosežne posljedice, no na žalost
nije isto s videoigrama. Igrajući videoigre satima smo zatvoreni u sobi, postajemo nemirni (zato djeca danas tresu nogom ili slično tomu), dugotrajno gledanje u ekran monitora oštećuje vid. Nitko ne igra bez slušalica, pa postajemo i malko nagluhi, dok se igra se sjedi i to nagnut nad tipkovnicom ili joystickom što iskrivljuje kralježnicu, pa se manje-više držimo kao kifle.
Među ostalim nitko uz videoigre ne jede brokulu i ne pije sok od naranče, već energetske napitke i grickalice što utječe na rast i razvoj. A ovo su sve dalekosežne posljedice.

No, ipak nije sve tako crno, ne postoji taj osvajač kojeg se ne može osvojiti i pospremiti na svoje njegovo mjesto. A kako pobijediti u toj bitci nije lako, sve zavisi od toga do kud je osvajač došao.
Evo par praktičnih strategija za pobjedu:
1. Zabrana igranja preko radnog tjedna
2. Dozvoljeno igranje preko vikenda 90 minuta za djecu do 5. razreda
3. Dozvoljeno igranje preko vikenda 180 minuta za djecu od 5. razreda

 Filip Kitanović, 8. A,
1. osnovna škola Čakovec

Vrijeme pisanja: siječanj 2022.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori