Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Eva Bregovac: Običaji u Liču

Lič je mjesto u Gorskom Kotaru, pored Fužina. U Liču ima otprilike 450 stanovnika. Većinom su to starije osobe. U Liču je do prošle godine bila područna škola (od 1. do 4. razreda), a za starije razrede (od 5. do 8. razreda) učenici idu u OŠ Ivanke Trohar Fužine.

Kako u školi već dugi niz godina nije bilo više od 15 učenika, u prizemlju  školske zgrade  postavljena je Etnografska zbirka. Nakon što se škola zatvorila, etnografska zbirka je uredila jednu gornju prostoriju, a kasnije i drugu. U Lič se može doći vlakom i autom, iz smjera Novog Vinodolskog i Fužina, tj. ako se idete autocestom iz smjera Zagreba ili Rijeke treba izaći na izlazu Vrata i krenuti prema Fužinama. Da bi ste došli do Liča, mora se proći kroz Fužine. Ukoliko idete iz smjera Novog Vinodolskog morate ići starom cestom i kada uđete u Lič prvo ćete vidjeti Ličko polje i Crkvu Majke Božje Snježne. U Liču 23.travnja slavimo blagdan sv. Jurja ili Jurjeva. Sv. Juraj je zaštitnik Liča, a legenda govori da je oslobodio selo od strašnoga zmaja i spasio kraljevu kćer. Kod nas je Jurjeva veliki crkveni blagdan. Nekad davno išla je procesija od crkve u centru sela do Ličkog polja gdje se nalazi svetište Majke Božje Snježne. Po Putu su se zabijale procvjetale grane sada rijetkoga drva negnjile. One su značile da je došlo proljeće, da se priroda budi i da se počinje saditi i sijati. U nekim se krajevima na taj dan blagoslivljaju konji, a cure idu od vrata do vrata i stavljaju jednu zelenu grančicu kao znak lijepih želja. Danas se za Jurjevu održava sveta misa u crkvi sv. Juraj, a večer prije pali se krijes. Do krijesa se ide s upaljenim bakljama, a tamo se sakupe ljudi iz našeg sela, a i iz drugih. Na dan Jurjeve također igramo pastirske igre kao što su bacanje kamena s ramena i bacanje potkove, a igraju se i boće, mali nogomet i šah.

U Liču se isto tako održava Medunfest od 2. do 4. rujna. Ove godine je bio 3. Medunfest. Na Medunfestu je bilo mnogo domaćih proizvoda od meda, ali isto tako i od drva i lavande. Tamo se dijeli domaći sladoled od vrhnja, meda i mente. Na Medunfestu uvijek svira neki bend ili klapa. Ove godine je svirala klapa Kastav. Isto tako se ide na razne izlete kao npr. u Šumsku bajku, posjet opg-u Milošević i degustacija njihovog meda, razgledavanje  Liča i etnografske zbirke. Isto tako znaju biti organizirana predavanja i razne prezentacije.

U Liču se isto tako slavi blagdan Majke Božje Snježne. Blagdan Majke Božje Snježne se slavi 4. i 5. kolovoza, a ove godine smo ga slavili i 6. kolovoza. Slavi se jer je jednom pao snijeg u noći sa 4. na 5. kolovoz. 4. i 5. kolovoza se održavaju mise u crkvi Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Nakon mise se jede odojak, roštilj i razgledavaju se kramari. Kramari su štandovi na kojima se prodaju dječje igračke, drveni predmeti koji se koriste u kućanstvu (kuhače, košare, stolice, metle, igračke…), tombole, hrana i piće.

Projekt „Iz bakine škrinje“ osmišljen je da bi se sačuvali običaji Gorskog Kotara. Projekt obuhvaća običaje, tradicionalne recepte, savijete, ljekovite proizvode iz domaće ljekarne i drugim elementima goranske tradicijske baštine. U okviru projekta nastala je knjiga: Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine. Udruga za promidžbu i očuvanje  Gorskog Kotara. „Plodovi gorja“ sa središtem u Ravnoj Gori osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja, razvoja regionalnog turizma. Posebno se nastoji istaknuti kulturni i eko turizam, te promicati prirodne ljepote i kulturno-povijesnu baštinu.. članovi te udruge su i autohtoni proizvođači iz Liča. Od šumskih plodova rade se specijaliteti koji predstavljaju autohtonu ponudu. U susjednim mjestima organiziraju se Dani bazge, Dani borovica, Festival gljiva i plodova jeseni (Gljivarijada), Dan kruška, Dan jabuka,… Posebno su dragocjeni tradicionalni ljekoviti pripravci iz kućne ljekarne. Manifestacije su često i edukativne.

15.11.2020. otvoreno je kino Lič u Domu kulture Lič. Za kino je veliki interes je i često je popunjen cijeli kapacitet od 105 mjesta. Kino je važan sadržaj društvenog života i ponude

U Gorskom Kotaru se tradicionalno organiziraju maškare, pali se fašnik koji je optužen za sve što je loše, maškare tjeraju sve što je loše u prošloj godini i zimi.

Lič je najstarije mjesto općine Fužine. Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju prvi put spominje se 1733.g. Tamo se tradicionalno obavlja blagoslov vozila. U blizini je brda sv. Ivan, do kojeg, od crkve do kapelice na vrhu brda, vodi križni put. Kapelica je izgrađena u čast pape Ivana Pavla II.

U Liču postoji Sklonište za nezbrinute životinje, većinom pse. Tamo dva puta tjedno dolazi veterinar koji pregledava sve životinje, ako dovedete psa, on tamo može ostati maksimalno 60 dana. Nažalost, većina njih je tamo od malih nogu pa dok ne uginu. U skloništu se obavlja proces sterilizacije životinja. U sklonište mogu doći volonteri, koji  mogu prošetati pse i igrati se s njima. U sklonište se može doći uz najavu preko poziva na njihov broj.

Lič je malo mjesto, sa stanovnicima velikog srca. Ako vam je potrebna pomoć bilo kome da se obratite oni će vam pomoći.

Eva Bregovac, 1.b

Hotelijersko-turistička škola Opatija

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori