Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Lea Špoljarić: Božićni običaji naših starih

Božić je najljepši blagdan u godini. Bor ukrašavamo šarenim lampicama i staklenim kuglicama, zvijezdama i raznim modernim ukrasima. Obavezno se fotografiramo uz njega i šaljemo fotografije svojim prijateljima. Starije generacije prije nas radile su to na malo drugačiji način.

Nekada nisu imali borove jer im šumari nisu dali da posijeku bor u šumi, ali ga nisu mogli ni kupiti jer nisu imali dovoljno novaca. Ljudi su poskrivečki trgali granu bora u šumi ili su molili vlasnika šuma da je uzmu. Tu granu vjesili su u kut kuhinje u kući. Nisu je stavljali na stol ili negdje na hodnik jer nije bilo tamo dovoljno mjesta. Kada bi je stavili na stol ne bi imali gdje jesti. Granu su ukrašavali zrelim crvenim jabukama, sitnim kolačima različitih oblika., češerima, orasima, šarenim bombonima, ali i malim svijećama. Oni koji su bili malo bogatiji stavljali su na granu ukrase od papirnatog cvijeća i mašne. Taj je izgled stvarao sreću, obilje i blagostanje. Šarena jelka bila je znak topline koje praznici unose u domove u najhladnijim danima. Božićnom ukrašavanju najviše su se radovala djeca. Najviše su voljeli spavati u slami ispod stola koja se stavljala uoči Božića pod stol. Bio je to znak rođenja Isusa u štalici. Odrasli su uživali u tradiciji koja je okupljala obitelj u pjevanju božićnih pjesmi i molitvi. Obavezno su svi išli na polnoćku.

U današnje vrijeme kitimo bor, a ne granu i stavljamo modernije ukrase, ali držimo do tradicije, zdravlja, sreće, ljubavi, mira i okupljanja obitelji i prijatelja. Pokušavamo barem taj dan ne žuriti.

 

Lea Špoljarić, 3. b

OŠ Kneginec Gornji

Mentorica: Lidija Novosel

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori