Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Petra Sigl: Moj grad Bjelovar

U Republici Hrvatskoj nalazi se puno gradova. Puno manji grad od Zagreba, ali ne i najmanji u Hrvatskoj jest moj grad Bjelovar.

Bjelovar je nastao odlukom carice Marije Terezije godine 1756.

Na središnjem Trgu Eugena Kvaternika kao i u njegovoj blizini nalaze se mnoge bjelovarske znamenitosti.

Ondje se nalazi najveći kameni paviljon u Europi koji je izgrađen 1943. godine. Izgrađen je od bračkog kamena s otoka Brača. Par koraka dalje vidjet ćete katedralu sv. Terezije Avilske. Zanimljivo je da je to katedrala u koju stane čak tisuću ljudi. S izgradnjom počela je 28. lipnja 1756., a izgradnja je trajala do 24. srpnja 1763. godine  kada ju je posvetio biskup Franjo Thauszy.

U blizini se također nalazi Narodna knjižnica Petar Preradović koja je dobila ime po književniku Petru Preradoviću. Knjižnica ima, osim odjela za odrasle i odjel za djecu, veliku i malu. Roditelji mogu djecu odvesti u igraonicu koja je u sklopu knjižnice.

U Bjelovaru se nalazi i Gradski muzej Bjelovar. Ondje se događaju raznovrsne izložbe tijekom cijele godine, a postoje i stalne izložbe, kao na primjer zavičajna zbirka.

Bjelovar je zimi čaroban grad. U Bjelovaru se zimi možete zabaviti na klizalištu, na paviljonu pogledati nastupe raznih bjelovarskih škola i vrtića, u kućicama na korzu kupiti razne bjelovarske suvenire.

Početkom jeseni obilježavamo Dan grada kao uspomenu na dan kada je naš grad postao slobodan.

Ljeti se možete osvježiti na bjelovarskom bazenu i odvesti djecu na jedno od brojnih dječjih igrališta.

U proljeće je lijepo posjetiti obližnju goru  Bilogoru i uživati u ljepotama bilogorskih šuma, oranica i polja.

Najpoznatija bjelovarska manifestacija je Terezijana koja je posvećena dolasku carice Marije Terezije u naš grad. Naravno, to nije prava carica, ali prava carica je osnovala naš grad.

Grad Bjelovar pun je ljepota i zanimljivosti. Svakako posjetite Bjelovar.

Saznajte što se još u njemu nalazi!

 

Petra Sigl, 4.c

III. osnovna škola Bjelovar

Mentor: Suzana Turković

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori