Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Ema Ruba: Legenda o nastanku Arene

Jednom davno, vile i vitezovi su bili složni i zajedno su živjeli u malom gradiću zvanom Žutograd. Nažalost, kraljica vila Mila i glavni vitez Putomir su se posvađali. Od tog događaja grad je prepolovljen na dva dijela velikim zidom – jedan dio za vile, a drugi za vitezove. Pored grada je postojala velika šuma u kojoj zid nije bio izgrađen, a u sredini se nalazila velika i prostrana livada. Vilama je trebala dvorana za ples, a vitezovima dvorana za mačevanje. Vile su mislile da vitezovi ne znaju za livadu, ali vitezovi su mislili obrnuto.

Vile i vitezovi su odlučili sagraditi svoje Arene na tom mjestu. Vitezovi su prvi počeli graditi temelje. Sljedeći su dan vile došle i vidjele izgrađene temelje. Mislile su da su to samo stari ostatci i počele graditi dalje. Dan poslije, vitezovi su opet došli i vidjeli da je netko gradio na njihovim temeljima, no ipak su nastavili graditi ne misleći o tome. To se ponavljalo iz dana u dan, dok nije došao pismonoša i javio objema polovicama grada da će ih zli vilenjaci napasti danas u sumrak.

Svi su nestrpljivo iščekivali dolazak vilenjaka. Kada su napokon došli, počeo je rat. Vile su se borile svojom magijom, strijelama i katapultom koji ispaljuje vilinski prah tako da vilenjaci odlete u zrak. Vitezovi su se borili mačevima i kopljem. Iako su svi vrlo jako željeli pobjedu, vilenjaci su bili jači.

Dvije polovice grada su se odlučile udružiti i zajedno se boriti. Na kraju su uspjeli pobijediti vilenjake. Ispričali su se jedni drugima i odlučili zajedno izgraditi Arenu do kraja i srušiti zid koji dijeli grad na dva dijela.

Odlučili su i da će Mila i Putomir zajedno vladati gradom, i zato su grad nazvali Pula. Pitate se što se dogodilo sa Arenom? Služila je za mačevanje i plesanje, a dobila je ime Pulski Amfiteatar.

Ema Ruba

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori