Neka bude što deblja jer je plod našeg podneblja

Andrej Gržinić: Uspomenski put

Cijeli dan je padala kiša, po cijelom Uspomenskom putu. On zapravo nije htio ići  Uspomenskim putom, jer je njegov život bio jako tužan i dramatičan zbog njegove prošlosti.

Kada je tamo došao prvo što je vidio je kako su ga roditelji odbacili od sebe i poslali su ga u dom još dok je bio mali. Tamo su ga razna djeca maltretirala i bio je jako usamljen. Imao je prijatelje, ali jako malo. Većinu vremena je provodio u krevetu, jer se nitko nije htio igrati s njim, takve su mu bile uspomene.

Kada je izašao iz doma, stvari su krenule na bolje. S osamnaest godina našao je curu u društvu. Nakon dvije godine lijepe stvari i uspomene su pokazivale na gore, cura ga je ostavila, jer nije imao puno novaca kao ostali ljudi. Dok je gledao svoje, ne toliko bajne uspomene sreo je neku curu koju su roditelji isto odbacili kao njega.

Došao joj je bliže i upoznali su se. Svidjela mu se po ponašanju i izgledu pa su zajedno krenuli gledati njezine uspomene. Dok su ih gledali, podsjećale su ga na svoje uspomene jer su im životi bili jako slični. Postali su jako dobri prijatelji, čak mu se počela sviđati kao i on njoj.

Njezin je život bio jako čudan i tužan. Nakon pet godina su je neki roditelji posvojili. Mislila je da će sve krenuti na bolje, ali ti su roditelji bili grozni i maltretirali su je. U školu je išla s masnicama i stalno bi plakala. Kada je napunila osamnaest godina otišla je od njih i onda je bila sretnija nego prije i zato je došla na Uspomenski put kako bi se podsjetila kako joj je prvo bilo ružno i onda joj je život krenuo na bolje.

Bio je jako tužan kada je vidio njenu prošlost. Zapravo je sada vidio koliko imaju toga zajedničko. Životi su im nalikovali zbog njihove prošlosti. Dok su se družili, zaljubili su se. Htjeli su napraviti zajedničke uspomene da zajedno mogu gledati i uživati u njima.

Počeli su živjeti zajedno i nakon trideset godina su se vratili na Uspomenski put kako bi gledali zajedničke uspomene. Bilo im je jako lijepo zajedno i bili su sretni kako mogu gledati svoje uspomene zajedno.

(Inspirirano pjesništvom Jamesa Joycea)

Andrej Gržinić

OŠ Šijana, Pula

Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori