Radovi mladih pera

Laura Stipić: Rosamunda iz Sipra

Rosamunda je bila malena djevojka koja je živjela sa svojim ujakom koji je bio plemić. Majka joj je umrla dok je imala tri godine i zato sad živi s ujakom, kojega baš i ne voli.

U dobi kada je imala petnaest godina, bilo joj je dosta stričevog maltretiranja i željela mu se na neki način osvetiti. Smislila je da će zapaliti njihov dvorac gdje su živjeli, ubije ujaka, a spasi sebe, odnosno pobjegne. I to je i učinila. Navečer dok je stric spavao, uzela je žigice i zapalila ih.  Odložila ih je na pod stričeve sobe, zatvorila prozore, zaključala vrata i otrčala u šumu. Čekala je ondje do jutra i gledala kako dvorac gori. Sa sobom je imala samo nekoliko svojih haljina. Uživala je gledajući svoju osvetu stricu koji je godinama tukao i omalovažavao.

Ujutro kada je od dvorca ostao samo pepeo, zaputila se malo dalje u šumu. Ondje se dugo družila sa šumskim životinjama. Neke je čak  i ubijala i jela, kako bi opstala i preživjela. Spavala je pod pokrivačem gustog lišća. Pila je vodu sa obližnjeg potoka ili slapova. Jednoga je dana prošetala malo dublje u šumu. Ondje je ugleda malu kolibicu. Odlučila je pokucati. Vrata joj je otvorio, malo viši čovjek, plavih očiju i crne kose. Upitao ju je tko je ona. Predstavila se. ”O Rosamunda, kćeri!”, uzviknuo je. ”Tata , to si ti?”, upitala je . ”Naravno”, uzvratio je. Zagrlili su se, a tata ju je pozvao unutra. Pokazao joj je njezin novi dom. Ona mu je slagala da je ujak umro prirodnom smrću. Tata je rekao Rosamundi da je on do nedavno bio u vojsci i da se vratio tek prije nekoliko tjedana. Ona mu je rekla da je pobjegla u šumu, tražeći bolji život.

Rosamunda i otac živjeli su zajedno, ali se nisu baš slagali. Rosamunda je voljela izlaziti u duge šetnje, kako bi se prisjetila starih dana. To je morala raditi potajno, jer joj otac to nije dopuštao, kako se ne bi izgubila, jer joj je često govorio da je nesposobna, što je nju istinski pogađalo. Često ju je otac maltretirao, tukao ili tjerao da čisti nered koji on napravi.

Jednoga dana, kada je bila u šetnji, sretnula je mladoga pastira sa svojim ovcama. Zaljubila se na prvi pogled, a zaljubio se i pastir. Njih dvoje, potajno su se često viđali i družili, dok je  Rosamundin otac spavao. Jednoga dana, Rosamundin otac, pretvarao se da spava, ali zapravo ju je špijunirao. Sljedeći dan, gadno ju je grdio i vikao, zabranio joj je izlazak iz kuće. Rosamunda se sada ponovno dosjetila inspiracije za osvetu.

Naime, jednoga jutra, ustala se ranije, kako bi pripremila doručak. U mlijeko od oca je ubrizgala otrov tarantule iz njene sobe. Kada je otac to popio, nakon dvadeset minuta, pozlilo mu je i onesvijestio se. Nije više disao. Rosamunda je pozvala pastira da joj pomogne zakopati njegovo tijelo u duboku šumu.

Kada su zakopali tijelo, uhvatili su se za ruke i potrčali daleko u dolinu, a i ovce za njima. Otišla je s pastirom, u nadi da će on biti netko tko će ju voljeti. I dan danas, znanstvenici i istraživači pokušavaju pronaći očevo tijelo, Rosamundu i pastira. Nema im traga, čak ni ovaca nema.

Laura Stipić
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori