Radovi mladih pera

Nicol Bilić: Krsnik u Istri

Nekada davno, komarac je sletio na ruku na krsnikovu ruku, a ovaj ga je ubio. Razmisli pa kaže: “Aha! Ubio sam vampira“, a poslije malo razmišljanja doda: “Ma kakvog vampira? Moram naći pravog vampira!”

I tako naleti na Jure Grandea. Jure pogleda krsnika nezainteresirano i pokaže mu svoje očnjake. Kad ih je krsnik vidio, pao je u nesvijest.

Odjednom se probudi i pita se: “Što mi se dogodilo?”, pa se sjeti sramnog događaj s vampirom. Onda je stao razmišljati kako bi ga mogao poraziti te se sjeti vještice Mare i njenih napitaka. Znao je da bi se morao boriti s njom da dobije jedan od njih. Onda se sjeti da bi se trebao boriti i protiv nje. Naposlijetku je odluči i svečano rekao:  “Moram donijeti sreću i ljubav u svijet, a ne zlo”.

Išao je u kućicu vještice Mare i bacio sve otrove. Kad je Mare došla u svoju kućicu vidjela je da nema otrova. Nije više znala kako začarati  ljude. Krsnik je bio ponosan.

Odlučio se riješiti Jure jer je sisao krv ljudima. Dok je Jure spavao po danu, krsnik mu je ušao u kuću i odrezao očnjake.

Kad je došla noć, Jure se dignuo i shvatio da nema svoje očnjake. Bio je zabrinut jer nije znao kako će jesti. Rekao je  da će pokušati jesti ljudsku hranu poput mesa, no nije uspio. Umro je jer nije jeo tri tjedna. Krsnik je bio sretan jer je maknuo zlo.

Nakon nekoliko dana krsnik je šetao selom, priđe mu jedan svećenik i kaže: “Dobar dan! Čuo sam da si donio ljubav i veselje u ovaj svijet. Htio bih da radiš kod nas. Ljudi bi bili sretni da vide čovjeka koji je donio ljubav i veselje u naše selo“ Krsnik je pristao raditi kao pomoć crkvi ostatak života.

Nicol Bilić
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori