Radovi mladih pera

Mia Širola: Nastanak Zero Strasse

Zero Strasse na početku bio je samo jedna rupa, ali nitko ne zna pravu legendu nastanka. Ja sam takve građevine istraživala još od davnih godina, pa me to jako zanimalo.

Zaposlila sam jednog čovjeka da mi pomogne s otkrivanjem istine. Prvo smo išli u knjižnicu i pitali knjižničarku ima li knjiga na temu Zero Strassea. Dodala mi je jednu, rukom pokazala da budem tiho i šapnula da se pazimo. Misteriozni čovjek i ja ubrzano smo listali kroz knjigu. Isticao se jedan ulomak koji je bio na nekom drugom jeziku kojeg nikada prije nismo vidjeli. Izgledao je prastaro. Odlučili smo ići kod jednog svjetski poznatog prevoditelja zastarjelih jezika. Morali smo prohodati sedam ulica i skupo platiti, ali nam se posrećilo.

Taj mudar čovjek nam je u razdoblju od nekoliko sekundi dao odgovor. Bio je to starolatinski jezik. Rekao je da se govori o samoubojstvu Histarskog kralja Epulona, ali vidjeli smo da je nakon te rečenice prevoditelj širom otvorio oči. Nije znao da je jedna rečenica na još nekom drugom jeziku.

Moj kolega i ja sjedili smo na visokim drvenim stolicama i nervozno iščekivali odgovor. Taj ekspert jezika položio je tri prašnjave knjige na stol i listao. Nije još pronašao ništa. Vidjelo se da su mu počele drhtati ruke i da je bio u panici. Listao je sve brže i brže. Prošlo je već oko dva sata. Kada smo se počeli spremati da otiđemo, on nas je uvjeravao da ostanemo i kako će svake sekunde pronaći taj mistični jezik. Vjerovali smo mu, ali na kraju smo ipak otišli. Ostavili smo mu broj telefona da nas nazove kada nešto sazna. Trznula sam se kada nas je nazvao u pet ujutro, i ispričao svoje nevjerojatno otkriće…

Mia Širola
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori