Radovi mladih pera

Mia Širola: Vampir i robot

Jedan robot istraživao je nešto vrlo specifično, a to su bili vampiri. Čitao je neku knjigu o prvom vampiru ikad iz Istarskog naselja Kringe.

Kada je, jednoga dana,  čuo da su znanstvenici izumili Teleporter, bio i više nego sretan volontirati da tu spravu na njemu isprobaju. Taj stroj mogao je bilo koga prebaciti u daleku prošlost. On je imao želju da ga prebace u sedamnaesto stoljeće da prouči prvog vampira. Uzeo je stalak epruveta krvi koju je prikupljao u podrumu i stao u vremenski portal. Htio je otkriti vole li specifičnu vrstu krvi ili bilo koju.

Uspjeli su ga teleportirati pa je po noći išao tražiti tog vampira. Sjetio se da je epruvetu AB vrste krvi zaboravio napuniti, pa je brzo pokušao uzeti uzorak te krvi. Na selu vidio je neku gospođu kako bere jabuke. Robot se polako došuljao u grm i zabio joj dvije igle u vrat. Pobjegao je sa stalkom i bio sretan što je uspio. Dva dana kasnije čuo je vijest da je vampir u selu. Zavirio je glavu iza krošnje od drva jabuke kako bi bolje vidio, ali nije bilo nikoga na horizontu. Robot se sjetio da bi mu mogao napraviti zamku. Sipao je malo krvi po puteljku da naiđe na njega. To je trajalo jako dugo. Već je padala noć pa je bio siguran da će njegova ideja upaliti. Taj puteljak bio je glavni u selu. Bio je siguran da će vampir njime proći, ali stvari ipak nisu prošle tako lako.

Jedna kočija prošla je preko tog pijeska i u pijesku zakopala krv. To je opet napravila, ali je robotu ponestalo većinu vrsta krvi. Skoro kao da je robotu nestalo volje da ga pronađe. U epruvetama je ostalo samo malo tek napunjene AB i vrste A. Falile su mu vrste B i 0 . Sve što mu se dogodilo do sad skoro ga navelo da odustane, ali ipak nije. Robot je znao vrste krvi kao poleđinu ruke, pa je otprilike mogao zaključiti tko je koja vrsta krvi. Otišao je do jednog čovjeka koji je čuvao ovce. Izgledao je kao da je on vrsta B. Jedna ovca mu je pobjegla, pa je to robot iskoristio za skretanje pažnje. Taj čovjek bio je na otvorenoj livadi, pa je bilo teško prišuljati mu se. Ipak je nekako na kraju uspio i opet zabio dvije igle u vrat. Natočio je tu krv u epruvetu označenu slovom B i nastavio dalje. Bio je jako ponosan na sebe što još nije odustao. Krenuo je nalaziti krv 0.

Opet se sakrio iza stabla jabuke i promatrao seoske ljude. Još jednom je načuo da je vampir u selu. Odlučio je da mu ne treba vrsta krvi 0 da ga pronađe. Sada je samo sjedio na klupici sa stalkom epruveta i čekao da dođe. Kada mu je dosadilo samo bi šetao po Kringi među normalnim ljudima. Nadao se da će barem naići na vampira. Treći put čuo je da je vampir u selu. Ovaj put je odlučio da će samo pitati ljude gdje je taj vampir. Pokazali su mu novine sa njegovim licem. Kada je shvatio da je to on, lupio se po glavi od tuge, i preko digitalnog sata kojeg je jedini on imao pitao znanstvenike da ga vrate natrag u sadašnjost. Nikad nisu uspjeli, pa je zauvijek nastavio živjeti u sedamnaestom stoljeću.

Mia Širola
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori