Radovi mladih pera

Katja Rupić: Slučaj Prima balerine

Godine 1968. u jedno zimsko maglovito jutro rodila se ona. Crne kose, tamno smeđih zjenica, kći čudnih roditelja. Nije bila druželjubiva iako je imala jako puno prijatelja … koji nisu bili ondje. Sanjala je da će postati balerina. San je bio vrlo zahtjevan međutim ona je bila spremna učini apsolutno sve da ga i ostvari.

Bila je iz maloga sela kraj Lupoglava, bila je uzoran đak. Obožavala je plesati balet, sasvim se zaljubila u ples, no što je ona duže trenirala to su kriteriji baletnih učitelja bili zahtjevniji. Manipulacija i ismijavanje oko fizičkog izgleda donosilo je previše stresa i tereta za mlade balerine i baletane. Prema riječima njezine učiteljice Martine Samuljević njezina najveća mana su bili kilogrami. Htjela je da bude sve tanja i tanja i tanja. Svakim danom je jela sve manje da bi na kraju prestala jesti. Povukla se u sebe. Noćima nije spavala. Nije razgovarala o niočemu osim o baletu i mršavljenju. Gubila je zdrav razum. Masnice po tijelu i kosti koje su virile ispod njezine tanašne kože bile su vrlo zabrinjavajuće njezinim roditeljima. Nisu je htjeli izgubiti pa su je odveli liječniku. On ih je uputio u psihijatrijsku bolnicu.

Uslijedilo je višegodišnje liječenje koje nije dozvoljavalo balet. Nakon nekoliko godina, jednog jutra za vrijeme podjele doručka nije bila u sobi. Nestala je. Nakon kratke potrage pronašli su je na podu kupaonice sa modricama oko vrata, usta i nosa puna sapuna. Nije davala znakove života, bila je mrtva.

Osoblje je pozvalo policiju koja je ubrzo ispitala radnike i koliko su uspjeli pacijente. Kamere im nisu pomogle jer nisu radile tu su bile tu samo kako bi zavarale pacijente i održavale disciplinu. Obzirom da nisu imali nikakav motiv zaključak inspektora je bio; ubojstvo je počinila neuračunljiva osoba koja je u tom trenutku postala iz nekog nedokučivog razloga nasilna. Bilo je nekoliko osoba koje su odgovarale tom psihološkom profilu ali dokaza nije bilo. Slučaj je ostao neriješen. Pet godina kasnije Martina Samuljević kročila je kroz vrata te psihijatrijske ustanove van na svijež zimski zrak kao izliječena osoba koja je sve svoje probleme ostavila iza sebe.

Katja Rupić
OŠ Šijana Pula
Mentor: Vladimir Papić

 

 

 

Svaki cent je itekako značajan!
Donirajte Udrugu Mlada pera

Odgovori